Jakie białko dla wegan?

Coraz częściej da się zauważyć nowe trendy w żywieniu. Wśród nich jednym z częściej spotykanych jest dieta wegańska i wegetariańska. Szczególnie ta pierwsza wywołuje szereg niedomówień. Warto zatem się jej przyjrzeć z perspektywy dostarczania naszemu organizmowi pełnowartościowych białek.

Dieta wegańska – czym się wyróżnia?

Najprościej rzecz ujmując, jest to sposób żywienia wykluczający wszelkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Jest to technika odżywiania uznawana za jedną z bardziej surowych odmian wegetarianizmu. Reguły żywieniowe w tym systemie zakładają, aby spożywać tylko i wyłącznie pokarmy będące roślinami. Można zatem spożywać tylko i wyłącznie warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i produkty zbożowe. Z tego też powodu pojawia się pewien kłopot skąd brać pełnowartościowe białko w tego typu diecie? O tym jednak w dalszej części artykułu.

Czy możliwe jest suplementowanie białka na diecie wegańskiej?

W przypadku pozyskiwania biała z roślin trzeba się liczyć z tym, że może występować problem z pozyskaniem kompletnych aminokwasów. Co więcej, problem nasila się w przypadku osób żyjących aktywnie. Na szczęście jest i na to rozwiązanie, ponieważ w celu uzupełnienia potencjalnych niedoborów sięga się po odżywki białkowe dedykowane weganom. Przy tego rodzaju produktach warto pamiętać, aby proteiny pochodziły z różnych źródeł. W ten sposób nie tylko produkt zyskuje na smaku, ale przede wszystkim mamy pewność, że w pełni uzupełniamy zaistniałe niedobory. Dlatego warto sięgać po białko dla wegan, którego skład bazuje na kilku różnych roślinach. 

Właściwości białka wegańskiego

Chociaż białko wegańskie nie posiada w swoim składzie kompletnych aminokwasów egzogennych, to jednak za sprawą umiejętnego łączenia w diecie poszczególnych produktów roślinnych gwarantuje aminokwasy w optymalnych ilościach.

Jakie białko dla wegan wybrać?

Z racji ryzyka niedoborów biała lub też konieczności jego większego zapotrzebowania weganie mają możliwość sięgania po dedykowane im preparaty białkowe. W sprzedaży jest szeroki wybór tego rodzaju produktów. Białko dla wegan najczęściej jest produkowane z nasion roślin strączkowych i zbóż. Jednak za najbardziej wartościowe uznaje się białko powstałe z soi. Wynika to z tego, że mamy tutaj aż 20 aminokwasów niezbędnych do właściwego funkcjonowania.

Na co zwracać uwagę przy wyborze białka dla wegan?

Przeglądając ofertę białek dla wegan, należy skrupulatnie czytać składy produktów. Oprócz odpowiedniej kompozycji aminokwasów nasza odżywka powinna zawierać niewielkie ilości cukru. Do tego musi mieć kompleksowy zestaw witamin i węglowodanów prostych. Trzeba się jednak liczyć z tym, że za najlepsze tego rodzaju produkty trzeba będzie sporo zapłacić. Zdecydowanie warto to jednak uczynić, ponieważ w grę wchodzi nasze zdrowie, na którym nie wolno oszczędzać. 



Podobne tematy
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *